Het najagen van een goed gevoel

Het najagen van een goed gevoel

Doen we dit niet al te graag, het najagen van een goed gevoel? Sommige dagen waarschijnlijk meer dan andere. Als je er even bij stil staat zul je merken dat je het vaker doet dan je denkt. Grotendeels is het dan ook onbewust. We hebben van jongs af aan geleerd welke dingen goed zijn en welke dingen slecht. Dus lopen we weg voor de slechte dingen en streven we naar de goede dingen. Logisch? Ik geloof dat we het nu eenmaal zo doen. De grote vraag voor mij is dan ook of ik eigenlijk wel weet wat goed of slecht is, gebaseerd op mijn gevoel.

Geen zin hebben om iets te doen heeft hier ook vaak mee te maken. Eigenlijk zeg je wanneer je ergens geen zin in hebt dat het niet goed voelt om het nu te doen. Dus komen we met excuses dat het nu helemaal geen goed idee is. Logisch want wie wil nu zijn of haar hele leven alleen maar dingen doen waar je geen zin in hebt. Het voelt niet goed dus dan doen we het maar niet. Misschien ken je de gezegde wel “Een koekje eten is lekker, maar dat wil nog niet zeggen dat het goed voor je is”. Dit kun je voor veel dingen toepassen. Ik zeg dan niet dat je nooit meer een koekje mag eten, maar alles moet met mate. Het najagen van een goed gevoel net zo. Met mate. Doe je het teveel dan is het waarschijnlijk niet goed voor je.

We weten meestal wel welke dingen goed voor ons zijn en welke niet. Toch houden we onszelf voor dat als ons gevoel goed voelt het daadwerkelijk goed is. We laten ons dan voor een groot deel leiden door onze emoties. Wat uiteindelijk de comfort-zone wordt genoemd, die is je vast wel bekend. Uit je comfort-zone stappen is dus de dingen doen die op dit moment niet goed voelen en die je niet gewend bent te doen. Starten met je lichamelijke en mentale gezondheid, je sociale contacten uitbreiden en onderhouden of je carrière naar een hoger niveau tillen. Toch laten we ons vaak tegenhouden in het hier-en-nu. Nu voelt het niet goed. Dus we verzinnen excuses om überhaupt te beginnen. Als “Dit is niks voor mij” of “nu is niet de juiste tijd”.

Luiheid, uitstellen en afleiding zoeken zijn eigenlijk allemaal het gevolg van het niet wíllen doen. Je kent het wel, de deadline is morgen je hebt je verslag al weken of wel maanden uitgesteld. De laatste avond ga je er voor zitten, je overlevingsinstinct kickt in en binnen 3 uur zwoegen ben je klaar. Je voelt een productieve rush en vraagt jezelf af waarom je niet eerder was begonnen en waarom je dit niet vaker doet. Wat voelt dit goed! Na een aantal dagen begin je weer als vanouds en stel je het volgende verslag weer uit. Het is dus niet een kwestie van kunnen maar een kwestie van willen doen. Als de nood niet aan de man is zijn we eerder geneigd te luisteren naar ons gevoel en deze als wijze raadsman te volgen.

Hoe graag wil je het dan? Goede vraag. Misschien willen we gewoon geen goed en gezond lichaam, een dikke bankrekening of geweldige vrienden en een liefdevolle partner. Is dit echt zo? Ik denk eerder dat je het graag wilt, maar van binnen word er het tegendeel beweerd. Je hierop focussen wordt het werken aan je binnenkant genoemd. Je gaat ontdekken waarom en waar deze beweringen en kerngeloven bij je vandaan komen. Want wat als er van binnen wordt beweerd dat je wel alles waard bent waar je altijd al over had gedroomd?

Soms is er zoveel te doen en zoveel keuzes dat het verlammend kan werken. Velen blijven hierdoor stilstaan en komen niet in beweging. Om de switch te maken om wel productief te zijn en goed voor jezelf te zorgen vraagt enig inzicht en het leren van bepaalde gewoontes. Je kent ze wel van die filmpjes die vertellen hoe succesvolle mensen leven, welke gewoontes en routines zij volgen. Grotendeels is dit waar. Het begint bij dingen opschrijven. Stappen op papier schrijven en keuzes maken. Dus wat goed of slecht is gebaseerd op alleen mijn gevoel brengt mij waarschijnlijk niet heel ver. Ontdekken welke dingen voor mij zinvol zijn en welke dingen onzinnig zijn waarschijnlijk wel.

Zit je vast in het najagen van een goed gevoel en wil je echte verandering, zonder de onnodige onzin? Laat het mij weten via info@onzincoach.nl of meld je aan via het contactformulier!

Photo by Benjamin Davies on Unsplash

Deel dit bericht

Dit vind je misschien ook leuk

Gratis kennismakingsgesprek

Vul onderstaande formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.