Jij staat er alleen voor

Erik Ijen

‘’Jij staat er alleen voor.’’ Klinkt super zielig, vind je niet? Iets alleen doen klinkt altijd minder vrolijk. ‘’Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’’. Uit een onderzoek blijkt dat je meer lacht wanneer je in gezelschap bent. Misschien ken je het wel: In je eentje een comedy special kijken en af en toe even je neus ophalen. Wanneer je in gezelschap dezelfde comedy special kijkt je schatert van het lachen. Grappige tegenstelling. Ik wil je graag vertellen waarom ‘er alleen voor staan’ juist niét zielig is.

Iedereen heeft een keer ervaren hoe het is om bij een buurt BBQ je alleen te voelen terwijl er genoeg mensen om je heen zitten. Geen contact hebben met anderen of geen connectie hebben met anderen geeft ons het gevoel van eenzaamheid. Dat noemen wij dan ‘alleen’ zijn. Alleen zijn is alleen een andere tak van sport. Als je merkt dat je alleen bent kan het goed zijn dat je in contact staat met je innerlijke wereld. Dat klinkt lekker zweverig maar je innerlijke wereld zijn je gevoelens en gedachten. Dus als je alleen bent ben je met je gevoelens en je gedachten

Dat kan best eng zijn. Gevoelens van verdriet, boosheid of schuld zijn náre gevoelens en die gaan we ook dolgraag uit de weg. Hier hebben we gelukkig genoeg op gevonden. Netflix, Social media, gamen, shoppen, werken, met vrienden een biertje drinken, etc. Onszelf afleiden is natuurlijk heel prettig omdat we dan niet hoeven te dealen met eventuele gevoelens en sensaties. Afleiden biedt dus de uitkomst.

Hier vertel ik jou ook niets nieuws mee. De vraag stellen ‘waarom’ jij jezelf afleidt maakt je bewust van je innerlijke wereld. Het is natuurlijk al erg genoeg dat we denken dat ‘alleen zijn’ problematisch is. Jezelf afvragen ‘waarom’ stelt jou juist in staat verantwoordelijk te zijn voor je eigen gevoelens en gedachten. Dat geeft jou de kracht om er iets mee te doen. Deze aandacht voor je innerlijke wereld zorgt niet voor tijdelijke maar permanente veranderingen.

Bewust ‘alleen zijn’ bepaalt uiteindelijk of jij een succesvol, gelukkig en een zinvol leven gaat ervaren. Wat ik ook wel vaker roep: ‘’je succes is zelden groter dan je persoonlijke ontwikkeling’’. Hoe vaker jij de juiste vragen stelt hoe beter de wereld om je heen eruit gaat zien. Wacht, dat zeg ik verkeerd. Hoe vaker jij de juiste vragen stelt hoe beter jij de wereld om je heen gaat zien. Hm dit klinkt beter.

Ik daag je uit ‘alleen zijn’ niet te zien als een probleem, maar juist als een goede oefening! Natuurlijk is het lastig om jezelf de juiste vragen te stellen. Werken met een life coach kan daarbij helpend zijn. Dus er helemaal alleen voor staan hoeft gelukkig niet. Mocht je behoefte hebben aan een gesprek of heb je vragen, neem dan gerust contact met mij op.

Deel dit bericht

Dit vind je misschien ook leuk

Gratis kennismakingsgesprek

Vul onderstaande formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.