Moeiteloos moeite doen

Australia cow crossing the road

Moeiteloos moeite doen, is dat niet wat wij allemaal graag zouden willen? Nooit de moeite ervaren waar we altijd tegenop zien? Wat als ik je vertel dat het mogelijk is? Zonder eerst overal over na te denken bezig zijn met je projecten en zonder problemen van je bank springen richting de sportschool.

Als eerst moeten we iets fundamenteels begrijpen. Moeite is er alleen als we iets niet willen doen of geen zin hebben. Dan put het ons uit en levert ons dat geen energie op. Energie is hierin de belangrijkste factor, willen wij ons hele leven bezighouden met dingen die energie kosten of juist die energie opleveren? Ik neem aan dat je voor het 2e kiest. Misschien ken je het wel bij jezelf wanneer je nooit naar de sportschool gaat. Hoeveel moeite het kost om je gymschoenen aan te trekken en naar de sportschool te rijden. Hoe ongelooflijk veel energie het kost de eerst aantal dagen dat je wel bent geweest en hoe moe en verslagen jij je voelt. Begrijp dan dat je een gewoonte (dier) bent, net als koeien.

In Australië werkte ik op een melkveehouderij met rond de 650 koeien. Elke dag om 4 uur s ’ochtends werden ze gemolken (ja, 4 uur) en rond half 3 in de middag. Als ik de koeien ging ophalen stonden de meesten al klaar om gemolken te worden. Bijzonder, alsof ze een klokje bij zich droegen. Elke dag was praktisch hetzelfde. Wanneer het bijna winter werd moesten we meer velden gebruiken om te rouleren om zo het groei van het gras te bevorderen. De nieuwe velden waren aan de andere kant van de weg. De koeien raakten bij het oversteken erg in de war en erg gestrest (wat uiteindelijk heel slecht is voor de kwaliteit van de melk). Sommigen werden hiervan zelfs ziek en het kosten ons veel moeite de koeien weer rustig te krijgen. Na een aantal dagen waren de meeste koeien het gewend om de weg over te steken en was niemand meer ziek.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat koeien jaren lang dezelfde activiteiten kunnen doen, zonder enige moeite. Zodra er iets veranderd worden ze gestrest en raken ze in paniek of zelfs ziek. Na enkele dagen raakten ze hier aan gewend en kostte het ze geen moeite meer.

Zo werkt het ook in je eigen leven, na een aantal weken met stress en moeite naar de sportschool gaan raak je hier langzaam aan gewend en kost het je opeens niet zoveel moeite meer, je kunt hier dan verder op bouwen. Bijvoorbeeld nu op je voeding te gaan letten (wat voor de meesten ook veel moeite kost) doe je dit een aantal dagen, dan merk je hierbij ook dat het je elke dag beter en beter afgaat. Maar de meesten willen alles te gelijk en meestal ook te snel. Wie zou dat nu niet willen binnen 1 dag alles waar je over had gedroomd krijgen en zijn. Ook wel de “magic pill effect” genoemd. Blijven dromen helpt ons alleen niet veel verder, trust me i tried.

We moeten begrijpen dat we een natuur product zijn en ja de natuur is zo langzaam als dikke stront. Iedereen heeft hierin zijn of haar eigen proces, elke dag een klein stapje richting je doel is al meer dan genoeg. James Clear legt in zijn boek “Atomic Habits” de 1% rule uit. Dat elke dag je, maar 1% meer hoeft te doen dan de dag ervoor, ook al is het een extra pagina lezen in een boek. Je hoeft gelukkig niet op de 1 of andere dag alles voor elkaar te hebben, maar begin gewoon klein. Sport bijvoorbeeld maar voor 15 minuten. De moeite word vanzelf moeiteloos, maar je moet er alleen even doorheen. De programmering dat je al jaren draait veranderd door je acties, logisch dat je hoofd je dan tegenhoud en dat het je zoveel moeite kost. Je kent het wel, de ‘comfort zone’.

Onzintips:

Jij hebt je comfort zone zelf gecreëerd, dus kun je dit zelf weer veranderen.

Wacht dus niet op de motivatie om in actie te komen. Motivatie is een gevolg van de actie die je neemt.

Neem kleine stapjes richting je doel, het hoeft niet perfect te zijn na 1 dag.

Naarmate je elke stap neemt des te makkelijker het wordt.

Moeiteloos moeite doen, veranderd niet het harde werk maar wel je ervaring met hard werken.

Geniet van je eigen proces

Mocht je vragen hebben of ben je nieuwsgierig wat jij kan doen om meer uit jezelf te halen?

Laten we kennismaken op www.onzincoach.nl/contact/

Deel dit bericht

Dit vind je misschien ook leuk

Gratis kennismakingsgesprek

Vul onderstaande formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.