Waarom makkelijk doen als het makkelijker kan? Iemand vertelde mij laatst dat hij graag de knop wilde omzetten van ‘uit’ naar ‘aan’. En er dan ook voor zorgen dat de knop op ‘aan’ bleef staan. Dit gaf me inzicht in hoe je coachen zou kunnen zien: Helpen om een knop van ‘uit’ naar ‘aan’ te zetten. Dat klinkt supermakkelijk en het praat zo lekker weg, je kunt je voorstellen hoe ongelofelijk ingewikkeld dat kan zijn in de praktijk.
Na lang zwoegen kom je er wel
“De knop omzetten” kost in de praktijk veel tijd en energie. Bijvoorbeeld van ‘niet naar de sportschool gaan’ naar ‘4 keer in de week naar de sportschool gaan’. Het duurt een tijdje om die knop ‘aan” te zetten en er is enige motivatie voor nodig. Dit is uiteindelijk nog het makkelijkste gedeelte. Om de knop aan te láten vergt de nodige discipline. De knop omzétten is moeilijk, maar de knop omgezet hóuden is moeilijker.
Dit is dan ook de manier waarop we leren: Dingen voor elkaar krijgen kost stress en werk. Uiteindelijk is de drive waarmee we in eerste instantie aan het werk gingen het allerbelangrijkste. Waarom begin je met het werk? Is geld de drive om echt aan de slag te gaan? Of is een goed lichaam het enige wat je belangrijk vindt? De reden achterhalen waaróm je iets doet is alles bepalend.
Om echt permanente verandering te realiseren en om niet meer ‘terug’ te vallen, moeten we terug naar dat begin. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn: Alsof je 34,78km hebt gelopen en er dan tegen je wordt gezegd dat je terug ‘moet’ naar het begin. Terug naar het begin is nodig om je er bewust van te worden dat je bij km 11,02 een verkeerde weg bent ingeslagen. Zo bekeken is het minder erg om even helemaal terug te lopen naar de start. Alleen zo kun je checken of je nu wél op de juiste weg zit.
Dat stukje terug is voor de meeste mensen het zwaarste om te doen. Soms ben je namelijk al 30 jaar hetzelfde aan het doen. Dan zit je er niet op te wachten dat iemand je komt vertellen dat het ook anders kan. Alleen, als je 30 bent en je vertelt me dat je kindertijd de gelukkigste jaren van je leven waren, dan heb je waarschijnlijk wel ergens een verkeerde afslag genomen
Het wordt natuurlijk allemaal een stuk makkelijker als je je realiseert dat je helemaal geen knop hebt. De functie “aan” of “uit” heb je helemaal niet. Het gaat niet om ‘doen’, het gaat om ‘zijn’. Alleen al je bewust worden van dat ‘zijn’ en je daarop focust, kan je wel eens meer brengen dan wat je in de afgelopen 30 jaar hebt bereikt.
Waarom? Omdat je niet meer onderweg bent naar het genieten maar geniet van het onderweg zijn. De weg blijft hetzelfde maar je reis wordt een totaal andere beleving als je niet meer wordt voortgedreven door je behoeftige zelf. Genieten van waar je bent en wat er al is krijgt hierbij alle ruimte. ‘Moeten’ wordt ‘willen’ en zwoegen kost geen energie maar levert je energie op.
Waarom makkelijk doen als het makkelijker kan? Het leven is makkelijker dan je denkt maar moeilijker ‘als‘ je denkt.
Meer weten? Contact
Photo by Clay Banks on Unsplash